sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Jaloja taitoja

Neulomisen saralla on useita jaloja taitoja, joita allekirjoittaneen neulojan tulisi arvostaa ja harjoitella runsaasti nykyistä enemmän. Henkilökohtainen listaukseni hyödyllisistä taidoista. Lista on täysin siinä järjestyksessä kuin asiat mieleeni tupsahtivat.

  1. Langan jatkaminen, esim. russian join-menetelmällä (videoita löytyy netistä hakemalla esim sanoilla russian join knitting). Tulisi vähemmän pääteltäviä langanpäitä eli vähentää viimeistelyyn käytettyä aikaa.
  2. SSK-kavennus (slip-slip-knit eli nosta-nosta-neulo yhteen). Teen tämän vasemmalle nojaavan kavennuksen yleensä neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen takareunasta, mutta “oikea” ssk on yleensä huomaamattomampi. Ylivetokavennusta en yleensä käytä, koska se tuntuu jotenkin “ vaivalloiselta” ja neuletieni alussa venytin yleensä nostettua silmukkaa liikaa.
  3. Virheiden korjaaminen neuleessa. Jos virhe on tapahtunut muutama kierros aiemmin, yritän olla välittämättä siitä, jos saan silmukkaluvut tai kuvion korjattua jollakin muulla tavoin. Pitäisi kuitenkin yrittää opetella silmukoiden korjaus. Ainoa virhe, jonka osaan korjata muutama kierros alempaa on pudonneen silmukan poimiminen (ja toivottavaa olisi, että se pudonnut silmukka olisi oikea eikä nurja.. siihen aivot eivät ihan aina taivu.).
  4. Pitsin pingottaminen. Pitsin neulominen on mukavaa, jos neulekuvio on sopivan haastava. Pitsin pingottaminen taas on joka kerran yhtä ikävä. Minulla on tällä hetkellä pingotuksessa yläreunasta kaareva kolmiohuivi, josta ei kyllä tule ihan symmetrinen… Kiitos tilanahtauden, kärsimättömyyden ja yliherkkien sormenpäiden.

Kevät on tulossa kovaa vauhtia ja harkinnassa on puuvilla- tai bambuneuleiden aloittaminen. Pian jos aloittaisin, saisin ehkä neuleen kesäksi käyttöön.

Puikoilla on kuitenkin edelleen talvisia neuleita. Sukat, 7-veljestä neuletakki ja Colourmart-neuletakki. Voin kuitenkin olla ylpeä tämänvuotisesta neulesaldostani tähän mennessä. (Ei muistella sitä, että useat valmistuneet neuleet oli kuitenkin aloitettu jo viime vuonna…) Useimmat neuleet jopa varastoissa muhineista langoista. Tässä kuussa en ole edes ostanut lisää lankaa!

Osin ostamattomuus johtuu siitä, etteivät kevätvärit vielä ole innostaneet ja osittain yhdestä pienehköstä välikohtauksesta.. Eräissä illanistujaisissa valittelin säilytystilan puutetta ja siihen Asuinkumppani totesi, että no onhan sitä tilaa, mutta se on täynnä lankaa… Ooooppss!! No, Asuinkumppani on kyllä ihan oikeassa eikä hän ole kovinkaan paljon harrastuksestani päässyt hyötymään (kaksi pipoa ja lapaset).  Hänen kunniakseen on sanottava, ettei neulomiseen käytettyä aikaa ole kovin kummoisesti kommentoitu.

Laskin myös Ravelryn stashissa olevat lankametrit ja lankaa on nyt yhteensä 20 257,7 m. Yli 20 km! Lähdenkin siis korvat punoittaen ja silmät yllätyksestä ymmyrkäisenä jatkamaan harjoitusta ja miettimään että “miten tässä nyt näin kävi”. Tammikuussa kilometrejä nääs oli vain 10!!! Puolustuksekseni voin kyllä sanoa että tammikuun jälkeen olen mm. käynyt Tukholmassa, mistä toin jokin verran lankaa ja lisäksi tilasin merinosilkkiä Colourmartilta. Merinosilkki on kuitenkin jo kiinni projektissa.

Huhhahhei ja hauskaa vappua!

Ei kommentteja: